2010. április 20., kedd

Mit rejt Wewelsburg kastélya?


Viszonylag kevesen tudják, hogy múlthét csütörtökön Wewelsburgban megnyílt a világ első
SS-múzeuma. Wewelsburg kastélyában tekinthető meg a kiállítás, ami Németország északnyugati részén található. Ez az épület az SS tulajdona volt, és 1945 óta rengetegen látogattak el erre a kultikus helyre.
Az ellátogatók megtekinthetik az egykori egyenruhákat, az SS jelképeit, náci könyveket olvashatnak és megtekinthetnek más dokumentumokat is. A hét millió euróba kerülő kiállítás elmeséli, hogy lett a 10 fős őrségből 1 000 000 fős sereg, akik Európa-szerte megmutatták hőstetteiket. A látogatók most először beleolvashatnak az SS vezetője, Heinrich Himmler naplójába is, és megismerhetik több tucat SS-tiszt életútját.
Ez a kora-középkori katély, melyet a 17. sz.-ban átépítettek, fontos szerepet játszott az SS életében. Hiszen a náci párt dicső hatalomra kerülése után át akarták építeni, és egy SS akadémiát létesítettek volna ebben az épületben. A végső győzelmet követően, itt akarta felépíteni az SS fővárosát Himmler. A háború kezdete után azonban az építkezés leállt, és a vár az SS legfelső vezetésének gyülekezőhelye lett. Két nagy találkozót is ide szerveztek.

írta: Mina von Klasse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése