2010. május 19., szerda

Európai Parlament és a menekültek.


Az Európai Parlament jóváhagyta, azt az eu-programot, miszerint a szegény országokból érkező menekülteknek segíteni kell a letelepedést. A program múlt év szeptemberétől volt beterjesztve az Európai Bizottság elé. A korábbi eu-biztos, Jacques Barrot leszögezte, hogy elsősorban a táborokban élő irakiakon szeretnének segíteni Jordániában és Szíriában.
Ez az önkéntes program várhatóan az EU költségvetésének mintegy 20 millió eurójába fog kerülni, évente. Feltéve, ha beleegyeznek az európai parlamenti képviselők és a nemzeti kormányok. A becslések szerint 10 millió menekült van, amiből 200 ezer embert szükséges letelepíteni. 2008-ban világszerte történtek menekült letelepítések, többek közt az USA-ban, Svédországban, Dániában, Finnországban, Hollandiában, Egyesült Királyságban, Írországban, Portugáliában, Franciaországban, Romániában és a Cseh Köztársaságban. Ezek az országok a bevándorlók jelentős részét fogadták be. (meg is van az eredménye. - a szerk.)
Az Európai Bizottság, azt szeretné, hogy az uniós országok minél jobban elfogadják és a terhet vállalják. Ennek érdekében, hogy ösztönözze az uniós tagországokat, hogy fogadjanak el több menekültet a szegényebb országokból, az EK javasolt egy uniós programot, ami által ezt finanszírozná. Ez lenne az Európai Menekültügyi Alap (vagyis újból van miért az uniós polgároknak a zsebükbe nyúlni. – a szerk.-).
Az EB becslései szerint az egy főre jutó áttelepítési költség kb. 4000 €. Az EP-képviselők aggodalmukat fejezték ki a menekültek sorsa iránt, és biztosították, hogy több erőforrást biztosítanak. Ezen túlmenően, az Európai Parlament támogatta a tervezetet, ami egy másik program támogatására épül, miszerint gyarmatosítást kell végezni az öreg kontinensen.

Írta: Mina von Klasse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése