2010. június 3., csütörtök

Mondj nemet az állatkísérletekre

Állatkísérlet. Sokakban ez a szó nem mozgat meg semmit, viszont hogyha belegondolunk abba, hogy a fogkrémünk, a dezodorunk a mosószerünk, és még sok egyéb kozmetikai felszerelésünk miatt hány állatnak kell szenvednie vagy meghalnia, akkor mégiscsak elgondolkodunk a szó jelentésén. Jelenlegi tudásom szerint egyetlen vegyi anyag engedélyezéséhez mintegy 5000 állatot kell a kísérletbe bevonni, akik szörnyű kínok között halnak meg. Egy felmérés szerint az állatkísérletek 63%-áért a hadiipar a felelős, 31%-áért a kozmetikai ipar, a többi pedig a gyógyszer ipar. Maradjunk a kozmetikumoknál, illetve a gyógyszereknél, ahol ugye néha azt halljuk, hogy különböző cégeknél pl. egy gyógyszernél vagy egy krémnél botrány tör ki az esetleges mellékhatások miatt. Vajon miért, hiszen állatokon tesztelik a termékeket, akkor hogy is van ez? Erre az a válasz, hogy vannak olyan anyagok, amelyek az állatokra nincsenek semmilyen hatással, viszont az embernél irritációt vagy esetleg komolyabb tüneteket okoz, továbbá az állatokon rövid ideig tesztelnek, míg az ember akár egy életen át is használhat egy terméket. Jogosan kérdezhetnénk, hogy akkor tulajdonképpen minek is kísérletezni az állatokon? A válasz, mint oly sokszor, az üzlet. A szépségiparban használt tesztekről pár szó. Draize-féle irritációs tesztek: Az kísérleti alanyt, aki általában egy albínó nyúl, egy kalodába zárják, hogy mozgásában korlátozzák, a szemét kipeckelik, hogy ne tudja lecsukni, és belecsöppentnek a tesztelni kívánt anyagból, például fogkrém, esetleg körömlakk. Ezután különböző időközönként feljegyzik, hogy mennyiben károsodtak a szem finom szövetei, vagy esetleg bekövetkezett-e a vakság.

Ez az eljárás borzasztóan fájdalmas az állatnak, és a tudósok szerint egyáltalán nem megbízható.

Halálos dózis teszt (LD50): Azt hiszem, hogy a teszt neve mindent elárul. A lényege a kísérletnek, hogy különböző állatok például nyulak, patkányok, kutyák sőt még majmok gyomrába is ledugnak egy tömlőt, és azon különféle folyékony vagy szilárd anyagokat leengednek, a légnemű anyagoknál gázkamrában illetve gázmaszkban több órán keresztül lélegeztetik az állatot. Mindezt addig folytatják, amíg a kísérletbe bevont állatok fele elpusztul borzalmas kínok között.

Bőr irritációs tesztek: Ennél a kísérletnél az állatról a szőrt leborotválják, esetleg a bőrt is felsértik, és különböző anyagokat, lehet ez akár maró kemikália is, a sebbe juttatják, ezután lefáslizzák, majd be is gipszelik, hogy az állat még véletlenül se tudja a sebét kitisztítani. Várnak a tudósok meghatározott idő elteltéig, majd feltérképezik a keletkezett hólyagokat, fekélyeket.


Mikor ezeknek az adatoknak és információknak a birtokába jutottam, bementem a fürdőszobámba, és szinte csak olyan terméket láttam, amit állatokon tesztelnek.

Elborzadtam attól a ténytől, hogy azért hogy én hajat moshassak, fürödhessek, kimoshassam a ruháimat, hány kisállatnak kellett meghalnia.

Aki ezt az írást olvassa, és egy kicsit is átérzi az állatok fájdalmát, nézzen szét maga körül, és ha lehet ne vásároljon többet olyan termékeket, amelyekhez ártatlan állatok vére tapad.

És íme egy rövid lista azokról a termékekről amik hazánkban is kaphatóak, és melyeket ha lehet, ne vegyél meg: Vanish, Colgate, Palmolive, Ajax, Johnson & Johnson, Neutrogéna, az összes Baba termék, Henkel (pl schwarzkopf), Lancome, L’Oreal, Ariel, Head & Shoulders, Pantene pro-V, Pampers, Tide, Max Faktor, Hugo Boss, Lenor, Old Spice…

Amit megvehetsz: DM (balea) összes, Avon, Nivea, Labello, Eucerin, Clinique, Esté Lauder, Chanel, Lush, Tesco összes, Ilcsi kozmetikumok

Valóban több a nem mint az igen, viszont ha nem is mindent, de kozmetikumok nagyrészét beszerezhetjük a DM-ben, melyek valóban jók, és ezt nem reklámképpen hanem saját tapasztalatból írom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése